Pellets

Stoken met houtpellets is de toekomst

Pellets zijn de meest comfortabele en meest moderne vorm van milieuvriendelijk hout stoken. Ze zijn economisch, comfortabel, milieuvriendelijk en crisisbestendig.


Duurzaam en comfortabel stoken

De zaag- en schaafspanen die vrijkomen in zagerijen worden (zonder gebruik van chemische bindmiddelen) onder hoge druk tot pellets geperst. Ze onderscheiden zich door een hoog energiegehalte, een uitstekende verbrandingswaarde en milieuvriendelijke verbranding. 


Het is van uiterst belang dat pellets lokaal worden geproduceerd. Dit filmpje laat zien hoe pellets op een duurzame manier worden gemaakt. Deze houtzagerij is gelegen in Gouvy, bovendien kopen zij hun grondstoffen 150km omliggend aan waardoor lange transporten vermeden worden.

Acht goede redenen voor pellets

Hier zijn acht voordelen waarom pellets de beste energiebron zijn.

Niet alleen omdat hout een natuurlijke, opnieuw groeiende brandstof is, het is ook de beste oplossing voor een veilige en duurzame warmtevoorziening. Pellets zijn de meest comfortabele versie van de natuurlijke, opnieuw groeiende energiedrager hout. Reststoffen, die bij de houtverwerking optreden in de vorm van zaagspanen, worden geperst tot kleine houten staafjes en als ideale brandstof verbrand. Dat ontziet het milieu, het klimaat en het gebruik van grondstoffen.

Pellets mythen

Hoe ontstaan pellets precies, en moet daartoe werkelijk een boom worden gevelldPellets zijn sinds ruim 30 jaar als natuurlijke brandstof bekend uit hernieuwbare bronnen. Bovendien is de herkomst van pellets nog altijd omgeven door talrijke mythen. We willen de sprookjes rond houtpellets graag ontrafelen, en nauwkeurig verklaren waar en hoe houtpellets worden geproduceerd.

Reden nummer 1: duurzaam stoken

Pellets zijn een opnieuw groeiend natuurproduct en blijven in tegenstelling tot olie, gas en uranium beschikbaar voor volgende generaties.
Conclusie: houtpellets zijn een garantie voor de toekomst

Reden nummer 2: milieuvriendelijk stoken

Pellets verbranden CO2-neutraal. Tijdens het groeien nemen bomen CO2 op die bij verbranding (net zo goed als bij natuurlijke vertering in het bos) weer wordt afgegeven.
Conclusie: houtpellets zijn een CO2-neutrale brandstof

Reden nummer 3: voordelig stoken

De prijsvergelijking laat het zien: houtpellets, de ecologisch schone stookmethode, zijn ook economisch aantrekkelijk. Houtpellets zijn duidelijk voordeliger dan fossiele brandstoffen zoals stookolie en elektriciteit, zeker als het gaat om directe verwarming. Dus goed voor het milieu en de portemonnee.
Conclusie: houtpellets besparen duidelijk geld!

Reden nummer 4: stoken zonder uitputting van bronnen

Voor de productie van pellets wordt geen boom extra geveld. Er worden resten uit de houtverwerking gebruikt. Bovendien groeit in Oostenrijk en in Europa ieder jaar meer hout bij dan uit het bos wordt gehaald.
Conclusie: houtpellets gebruiken de grondstof hout optimaal!

Reden nummer 5: onafhankelijk stoken

Pellets zijn een regionaal natuurproduct. Met houtpellets is men onafhankelijk van internationale crises en globale ontwikkelingen.
Conclusie: houtpellets zijn altijd regionaal beschikbaar!

Reden nummer 6: regionale brandstof

Bij het kopen van houtpellets blijft de toegevoegde waarde binnen het land. Dat versterkt de nationale economie en creëert nieuwe arbeidsplaatsen.
Conclusie: houtpellets versterken onze economie!

Reden nummer 7: comfortabel stoken

De pelletketel wordt automatisch met pellets gevoed via een vijzel- of vacuümzuigsysteem. U hoeft de comfort-asbak slechts tweemaal per jaar te legen, en dat gebeurt beslist stofvrij
Conclusie: houtpellets is de comfortabele manier om hout te stoken!

Reden nummer 8: compact opslaan

Pellets hebben maar half zoveel ruimte nodig als stukhout en zelfs maar een kwart van houtsnippers. De jaarvoorraad van een moderne eengezinswoning kan worden opgeslagen op ongeveer 4 m².
Conclusie: houtpellets zijn een echt ruimtewonder!

Mythe 1: “Voor pellets worden extra bomen gekapt.”

Deze misvatting is helaas wijdverbreid, maar beslist vals. De verwerking van hout in zagerijen vindt in meerdere stappen plaats. Eerst wordt de boomschors verwijderd, daarna de stam verwerkt tot bestekhout. Het hoofdproduct van een zagerij is dus bestekhout. Maar een den van vier ton levert geen vier ton bestekhout. Bij de productie van bestekhout komen zogenaamde bijproducten vrij, met name houtsnippers en zaagspanen. In totaal 40 procent bijproduct tegen 60 procent bestekhout.

Het bijproduct / resten van de zagerijen wordt verwerkt tot pellets, en daarmee weer gebruikt voor energiewinning. In gewone woorden betekent dit, dat voor de productie van pellets uitsluitend bijproducten uit de zaagindustrie worden gebruikt. Er wordt geen boom extra gekapt voor de productie van pellets.


Mythe 2: “Pellets bevatten (onnatuurlijke) toevoegingen.”

Na het drogen en verkleinen worden de spanen in een pelletpers onder hoge druk (net als bij een gehaktmolen) door de gaatjes van een zogenaamde matrijs geperst. Daardoor ontstaan de cilindervormige staafjes met een lengte van ongeveer 3 cm, de houtpellets. Pellets worden geproduceerd uit onbehandelde zaag- en schaafspanen. Uitsluitend voor het vereenvoudigen van de persprocedure worden kleine hoeveelheden maïszetmeel (maximaal 1,8%) bijgemengd. Een natuurproduct zonder schadelijke stoffen.

Mythe 3: “De pelletprijs richt zich naar de olieprijs.”

Als u naar de prijsontwikkeling van andere energiedragers kijkt springt het prijsvoordeel van houtpellets er goed uit: ze zijn niet alleen economisch aantrekkelijk en ecologisch schoon, maar ook sinds jaren stabiel in prijs.

De volgende factoren kunnen bijdragen aan de prijsontwikkeling bij pellets.

  • Grondstoffenaanbod: pellets worden op regionaal niveau geproduceerd. Daarom is de ten grondslag liggende pelletprijs niet aan de wereldmarkt gebonden. Van grotere invloed op de pelletprijs is de afstand tot de dichtstbijzijnde leverancier en de algemene leveringssituatie op de houtmarkt.
  • Seizoenschommelingen van de vraag: Binnen de periode van een jaar varieert de pelletprijs hoofdzakelijk per seizoen. In voorjaar en zomer is de pelletprijs op basis van de zwakkere vraag lager.
Pellets

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x